FAQ

Algemeen

Ik ben geïnteresseerd in airconditioning, hoe kom ik met jullie in contact?

Wij zijn bereikbaar via het contactformulier op onze website, via ons e-mailadresinfo@aircoheuvelrug.nl en telefonisch. Vanwege het uitvoeren van werkzaamheden overdag willen we u vragen zoveel mogelijk via ons contactformulier of middels het sturen van een e-mail contact met ons op te nemen. Aan de hand hiervan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Waar kan ik terecht met vragen over mijn offerte?

Heeft u vragen over de door ons uitgebrachte offerte? Reageer gerust op onze offerte middels het beantwoorden van ons bericht. Het is mogelijk om de offerte aan te passen wanneer uw wensen veranderen, wanneer u er bijvoorbeeld voor kiest om in minder òf meerdere ruimtes airconditioning te laten plaatsen. Onze offertes zijn een maand geldig. Heeft u meer tijd nodig om een keuze te maken, dit vernemen wij graag.

Mijn airconditioning vertoont een storing, kunnen jullie dit verhelpen?

Het kan zijn dat uw airconditioning of warmtepomp een storing heeft. Dit is veelal zichtbaar in het display van het systeem. Komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op middels ons contactformulier of viainfo@aircoheuvelrug.nl. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Mijn airconditioning werkt niet meer, kunnen jullie dit repareren?

Wanneer een storing niet wordt verholpen of wanneer er een mankement ontstaat aan uw airconditioning, kan deze stoppen met werken. Vooral tijdens warme dagen is dit erg vervelend. U kunt dit voor zijn door uw airconditioning regelmatig te gebruiken door er bijvoorbeeld ook mee te verwarmen in de koudere maanden. Werkt uw airconditioning helemaal niet meer, neem dan contact met ons op middels ons contactformulier of via info@aircoheuvelrug.nl. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Mijn airconditioning heeft onderhoud nodig, kunnen jullie dit verzorgen?

Airconditioning is onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij. Om een optimale werking van uw airconditioning te garanderen, raden wij jaarlijks onderhoud sterk aan. Onderhoud door een erkend STEK installateur is bij veelal alle A-merken een voorwaarde voor het behouden van de garantie op uw product. Airco Heuvelrug biedt een onderhoudscontract waarmee uw airconditioning ieder jaar wordt onderhouden en nagekeken. Wij voeren het onderhoud uit in het voor- en naseizoen. Maakt u geen gebruik van ons onderhoudscontract, neem dan contact met ons op middels ons contactformulier of via info@aircoheuvelrug.nl. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

Warmtepompen

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een duurzaam alternatief voor een gasketel. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en maakt slim gebruik van de al aanwezige warmte in een bron. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit!

Hoe werkt een wamtepomp?

Een warmtepomp maakt gebruik van de natuurkundige principes zoals verdampen en condenseren. Bij het verdampen van een vloeistof neemt de warmtepomp warmte op en geeft deze vervolgens vrij bij het condenseren van de vloeistof. Bij deze overdracht van warmte wordt gebruik gemaakt van natuurlijk bronnen van warmte, zoals de buitenlucht, de aarde of een waterbron. Airco Heuvelrug werkt met warmtepompen waarbij de warmte wordt onttrokken vanuit de lucht, ook wel de lucht-water warmtepompen.

De lucht/water warmtepomp maakt gebruik van de buitenlucht als warmtebron en maakt warm water voor radiatoren, vloerverwarming en/of warm tapwater. Zelfs als het buiten vriest, kan er uit de buitenlucht warmte worden onttrokken. Dit is mogelijk omdat het absolute nulpunt -273 °C is, oftewel 0°K (Kelvin). Er bewegen geen moleculen meer bij die temperatuur, er is dan geen energie meer. Maar boven die temperatuur is er wel energie en die gebruikt een lucht/water warmtepomp om warm water op te wekken. Bijna alle warmtepompen functioneren probleemloos tot -20 °C.

Een lucht/water warmtepomp bestaat altijd uit een buitendeel en een binnendeel. Het buitendeel haalt energie uit de buitenlucht en verwarmt daarmee het koudemiddel in de warmtepomp. Het koudemiddel is transportmiddel van de warmte (of koeling in de zomer) en binnenshuis wordt de warmte overgedragen via een warmtewisselaar aan water. Dit water kan vervolgens radiatoren of vloerverwarming verwarmen. Ook kan een buffervat met water verwarmd worden, die kan worden gebruikt in bijvoorbeeld de keuken of badkamer.

Airconditioning 

Hoe werkt airconditioning?

STAP 1: de airco onttrekt warmte aan je woning

Allereerst haalt een airco de warmte uit de woonruimte. Dat gebeurt met een speciale koelvloeistof. Die verandert namelijk in een gas en door dat proces van verdamping neemt deze vloeistof de warmte van de binnenlucht op. Zo onttrekt je airco de warmte aan je woning.

STAP 2: de airco geeft de warmte af aan de buitenomgeving

Via een compressor stroomt die damp naar een condensor om weer een vloeistof te worden. Tijdens dat condenseren geeft de koelvloeistof zijn opgenomen warmte af aan de buitenomgeving. Dit gebeurt via de buitenunit van het systeem.

STAP 3: de airco verspreidt gekoelde lucht in je woning

Terwijl de verdampte koelvloeistof door de buizen van de airco stroomt, blaast een ventilator in de airco de gekoelde lucht gelijkmatig in de woonruimte. Voor een efficiënte koeling en optimale verdeling van die koele lucht is het belangrijk dat die unit voldoende hoog hangt.

STAP 4: de hele cyclus start opnieuw

Heeft de verdampte koelvloeistof al zijn warmte afgegeven aan de buitenlucht via de condensor? Dan verandert die damp weer in een koelvloeistof. Op die manier kan de hele cyclus van warmte onttrekken (door verdamping) en warmte afgeven (door condensatie) opnieuw starten. Dit gesloten systeem blijft werken zolang de airco aanstaat.

Wat kost airconditioning?

Hoeveel u betaalt voor airconditioning hangt af van het type airco (single-split òf een multi split systeem), het koelvermogen en de moeilijkheidsgraad van de plaatsing. Wij bieden al single-split systemen aan vanaf 1.850,- euro inclusief installatie.

Welk merk airconditioning is het beste?

Airco Heuvelrug werkt enkel met de A-merken Mitsubishi Heavy en Daikin airconditioning. De airconditioning van Mitsubishi Heavy wordt door Airco Heuvelrug het meest geplaatst bij zowel particulieren als zakelijke klanten. Daikin airconditioning biedt meer mogelijkheden in verschillende designs.

Kan een airco ook verwarmen?

Naast koelen kan een airconditioning uw woonruimte ook verwarmen! Hierdoor heeft u ook in de koelere maanden profijt van uw airconditioning. Wist u dat middels verwarmen met een airco een kamer sneller op temperatuur is? Ook is het verwarmen met een airco veelal goedkoper dan verwarmen met een gasgestookte CV-ketel.

Kan een airco ook ontvochtigen?

Wanneer u uw airconditioning uw woonruimte koelt, wordt deze ook ontvochtigd. Er bestaan ook modellen welke de luchtvochtigheid in de ruimte kunnen meten. Het ontvochtigen met airconditioning werkt volgens een eenvoudig principe:

  1. De vochtige lucht wordt aangezogen.
  2. Vochtige lucht wordt langs een element geleid, hierdoor condenseert het vocht.
  3. Het vocht wordt opgevangen in het airconditioning-systeem. Hierdoor wordt het vocht aan de lucht onttrokken en wordt de luchtvochtigheid op peil gebracht en gehouden. Een airconditioning heeft dus altijd een afvoermogelijkheid nodig voor dit condenswater.

Kan een airco de lucht zuiveren?

Naast het verkoelen en verwarmen van uw woonruimte, zorgt airconditioning ook voor schone lucht. Dit komt doordatde airco de lucht constant blijft filteren. U kunt eenvoudig zelf de filters in uw airco reinigen. Airco’s van A merken zoals Mitsubishi Heavy zijn standaard uitgerust met filtertechnieken waarmee nare luchtjes, sigarettenrook, pollen en stof worden gefilterd. Om er alles aan te doen om ook virussen buiten de deur te houden, kunnen verschillende modellen uitgebreid worden met een ingebouwde UV-C-Lucht desinfectie systeem, waardoor de ruimte wordt gezuiverd van virussen.

Waar kan een airco geplaatst worden?

Het is belangrijk dat een airco op de juiste plaats wordt geïnstalleerd, dan heeft u er uiteindelijk ook het meeste plezier van. De plek waar de binnenunit en de buitenunit worden geplaatst worden in overleg met onze installateur bepaald.

Wat is een single split / multi split systeem?

Een single split systeem bestaat uit een binnenunit gekoppeld aan een buitenunit. Deze twee onderdelen worden middels koelleidingen met elkaar verbonden. Het is ook mogelijk om meerdere binnendelen op één buitendeel aan te sluiten, dan spreken we van een multi-split systeem.

Hoe bepaal ik welk aircosysteem in mijn situatie past?

Tijdens een werkopname bij u thuis adviseren we u graag over de mogelijkheden binnen uw woning of bedrijfsruimte. Wij kunnen naar aanleiding van uw wensen aangeven wat de optimale samenstelling zou zijn voor airconditioning in uw situatie.

Hoeveel geluid maakt een airco?

De airco systemen die tegenwoordig geproduceerd worden zijn niet alleen steeds zuiniger, maar ook stiller. In een binnenunit zit een ventilator, deze zorgt ervoor dat de koude of warme lucht door de kamer geblazen wordt. Het enige geluid dat de binnenunits produceren komt vanuit deze ventilator. De ventilator zelf produceert nagenoeg geen geluid, echter hoor je wel de verplaatsing van de wind. Deze ventilator dient ervoor om de koude of warme lucht de kamer in te blazen en tegelijkertijd nieuwe lucht uit de kamer aan te zuigen. Het minimale geluidsdrukniveau van de kleinste binnenunit is 19 dB(A) wat gelijk staat aan het geluid van een tikkend horloge.

In de buitenunit zit onder andere een ventilator en een compressor welke geluid produceren. De ventilator in de buitenunit blaast harder dan in de binnenunit. Dit leidt tot meer luchtverplaatsing en daardoor meer geluidsproductie. In de buitenunits wordt vaak een Scroll-compressor toegepast. Deze compressor heeft slechts twee bewegende delen en behoort hierdoor tot een van de stilste compressoren. Doordat er slechts twee bewegende delen zijn vertonen deze compressoren zéér weinig slijtage en veroorzaakt dit type compressor ook de minste trillingen. Daarnaast is de compressor ingepakt met geluidswerende isolatie. Het minimale geluidsdrukniveau van de kleinste buitenunit is 42dB(A) wat gelijk staat aan het geluid van een koelkast.

Hoeveel stroom gebruikt een airco?

Airco’s zijn in vergelijking met andere apparaten redelijk energiezuinig. Toch kampen ze - onterecht - nog steeds met het imago van energieslurpers. Vroegere airco’s zijn echter niet te vergelijken met de energiezuinige A+++ airco’s van tegenwoordig. Ook als verwarming behalen ze geweldige rendementen. Een energiezuinige split airco is een zuinige manier om uw huis te koelen. Een airco verbruikt weliswaar flink meer stroom dan een ventilator, maar koelt dan ook vele malen effectiever. Een ventilator verplaatst immers alleen maar lucht, terwijl een airco de lucht daadwerkelijk koelt door er warmte aan te onttrekken. Ten opzichte van een mobiele airco is eensplit airco vele malen energiezuiniger. Het stroomgebruik van de airconditioning is sterk afhankelijk van hoe lang en hoe vaak deze daadwerkelijk wordt gebruikt. Airco’s verbruiken ook als ze in standby staan een klein beetje stroom. Zo kunnen ze bediend blijven worden met de afstandsbediening of middels een app.

Wat is de levensduur van een airco?

Een goed onderhouden airconditioning kan zo’n 10 tot 15 jaar lang meegaan!

Moet een airco regelmatig onderhouden worden?

Airconditioning is onderhoudsarm, maar niet onderhoudsvrij. Om een optimale werking van uw airconditioning te garanderen, raden wij jaarlijks onderhoud sterk aan. Onderhoud door een erkend installateur kan een voorwaarde zijn voor het behouden van de garantie op uw installatie. Echter, bij veelal alle merken is jaarlijks onderhoud een voorwaarde voor het behoud van garantie. Daarbij geeft Airco Heuvelrug garantie op de installatie van uw systeem en ook hierbij is jaarlijks onderhoud een voorwaarde. Airco Heuvelrug is F-Gassen gecertificeerd en voert de installatie en het onderhoud dan ook uit volgens de wettelijk bepaalde richtlijnen.

Wat kan ik zelf doen om een airco te onderhouden?

Het is aan te raden om regelmatig een visuele check te doen aan uw airconditioning en deze een aantal keer per seizoen schoon te maken. U kunt de filters die bevestigd zijn in uw binnenunit weghalen en reinigen met een stofzuiger. Wanneer deze filters ernstig vervuild zijn, kunt u deze na het stofzuigen afspoelen met lauwwarm water. Laat de filters goed drogen voor deze terug te plaatsen.

Hoe lang is de garantie op een airco?

De garantietermijn is per merk verschillend. Voor alle in Nederland geleverde producten van Mitsubishi Heavy Industries geldt een garantietermijn van 5 jaar na levering. Binnen deze periode worden defecte onderdelen gratis omgeruild, mits u zich aan de hiervoor geldende voorwaarden houdt.

Kan ik zelf een airco plaatsen?

Wij raden het zelf plaatsen van airconditioning ten zeerste af. Het werken met koudemiddelen is in Nederland niet voor niets gebonden aan strikte regelgeving. Airco Heuvelrug werkt om deze reden ook enkel aan zelf geïnstalleerde systemen.

Kunnen wij u helpen?

Heeft u een vraag? Of wilt u vrijblijvend een offerte opvragen? Neem contact met ons op via onderstaande knoppen! Wij bellen of mailen u zo spoedig mogelijk terug.